Dersler Hakkında

Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Bilim ve temel kavramlar (olgu, bilgi, mutlak, doğru, yanlış, evrensel bilgi v.b.), bilim tarihine ilişkin temel bilgiler, bilimsel araştırmanın yapısı, bilimsel yöntemler ve bu yöntemlere ilişkin farklı görüşler, problem, araştırma modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve veri toplama yöntemleri (nicel ve nitel veri toplama teknikleri), verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması ve raporlaştırılması.

Değerler Eğitimine İlişkin Literatür İncelemeleri

Değerler eğitimine kaynaklık eden eserler, değerler eğitimine yönelik alt alanlarda yapılan çalışmalar, değerler eğitimine ilişkin yerli literatür, değerler eğitimine ilişkin yabancı literatür, değerler eğitimine ilişkin güncel tartışmalar, değerler eğitimine ilişkin problemler.

Değer Felsefesi

Değer felsefesinin tarihçesi, önemi, diğer felsefe dalları arasındaki yeri, temel kavramları ve ana soruları; değer sorununu ele alan düşünürlerin insan görüşleri.

Edebî Eserlerdeki Değerler

Edebi eser tanımı ve türleri, değer kavramı ve türleri:  estetik değerler, iktisadî değerler, sosyal değerler, dinî değerler, siyasi değerler, teorik değerler ve bu değerlerin edebî eserlerdeki yansımaları

Din ve Değerler

Değer algısı ve değerleme olgusunun din ile ilişkisi, değerlerin dini yönden açıklanması, Değerler eğitimi ve değerlerin hayattaki rolü konusunda dini konumu, Değer-İnanç İlişkisi, Değer-Maneviyat İlişkisi,  Dini Kabuller ve Değer İlişkisi, Değerlerin sınıflandırılması, Dini yönden nesnel değerler, Dini Yönden ve Öznel Değerler, Dini Yönden Evrensel Değerler, Kişiliğin Oluşumunda Dini Değerler, İnsan İlişkilerinde Dini Değerler, Toplum kültürü ve Dini değerler, Değerler Eğitiminin Din Boyutu.

Değerler Eğitimi İçin Materyal Geliştirme

Materyal geliştirmede uyulacak ilkeler. Eğitim materyali geliştirmede kullanılan temel kavramlar. Değerler eğitimine yönelik afişler, kolajlar, diyagram, diyoramlar, üç boyutlu malzemeler tasarlama, eğitsel oyun ve materyalleri, kuklalar, mobiller, yazılı ürünler ve bilgisayar destekli materyaller tasarlama.

Etkinliklerle Değer Eğitimi

Etkinlik geliştirmede uyulacak ilkeler, Evrensel, ulusal ve ahlaki değerlere yönelik etkinlik geliştirme, Sosyal Kulüplere ve sınıf dışı öğrenme ortamına yönelik etkinlik geliştirme.

Veri Analizi

Veri analizi ile ilgili temel kavramlar, frekans ve yüzde, mod, medyan, aritmetik ortalama, standart sapma ve hata, korelasyon, basit regresyon, tek örneklem t-testi, ilişkili ve ilişkisiz örneklemler için t-testi, ANOVA ve ANCOVA, Kay-Kare testi (tek/iki değişken), Mann Whitney U-Testi, Kruskal Wallis H-testi, Wilcoxon Uyumlu Çiftler-İşaretli Sıralar Testi, Ölçek geliştirme (Yordayıcılık, Geçerlilik, Güvenirlilik), Başarı Testleri puan analizi ve madde puanları analizi (Madde güçlüğü, ayırt edicilik, çeldiricilerin işlerliği).

Uygulamalı Etik

Uygulamalı etiğin doğuşu, temel problemleri, çeşitli mesleklerin temel etik problemlerinin ortaya konulması.

Edebiyatta Estetik Değerler

Estetik değer ve nesne, Estetik değer ve yargı, Edebi kuramlar ve Estetik değer, Edebi sanatlar ve Estetik değer, Nazım ve nesirde estetik değerler.

Değerler ve Psikolojik Şiddet (mobbing)

Şiddet ve psikolojik şiddet kavramı, psikolojik şiddetin nedenleri, psikolojik şiddet ve çatışma arasındaki ilişki, zorbanın ve mağdurun genel karakteristik özellikleri, psikolojik şiddetin değerlerle olan ilişkisi, örgüt kültürü ve iklimine etkisi, psikolojik şiddetin bireysel ve örgütsel iş doyumuna etkisi.

Bilimsel Değerler

Bilimin neliği, bilimi niteleyen özellikler ve bilim-sözde bilim ayrımı. Bilimin doğası hakkında tartışmalar. Bir meslek olarak bilim nedir? Bilimde etik tavrın standartlarını belirleme çalışmaları. Bilim, teknoloji, toplum ve çevre etkileşimi üzerine tartışmalar. Sosyo-bilimsel konular üzerinde tartışmalar.