Dersler Hakkında

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Dersin Amacı

Öğrencilerin bilim ve bilim felsefesi konusunda temel bilgilere sahip olmasını sağlamak, bilimsel bir çalışmayı (makale, bildiri, rapor, kitap) tasarlamak, yürütmek ve raporlandırmak, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin temel mantığını kazanmak ve sorgulayıcı, araştırıcı bir düşünme biçimi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Dersin içeriği ayrıntılı bir şekilde aşağıdaki Haftalık Konular kısmında belirtilmiştir.

 

VERİ ANALİZİ

Dersin Amacı

Bu dersin amacı veri analizi kavramını ve tekniklerini tartışmak ve betimsel ve kestirisel analizlerini yapmak ve raporlaştırmakla ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Veri analizi kavramının tartışılması, araştırma ve veri türleri ilişkisi, nitel verilerin toplanması ve incelenmesi, nitel verilerin analizi, sonuçların yorumlanması ve raporlaştırılması.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ÖZEL ÖĞRETİM İLKELERİ

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÖNETİMİNDE LİDERLİK

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

BEDEN EĞITIMI VE SPORDA ANTRENMAN BILIMI

Dersin Amacı

Antrenmanın organizmaya etkisiyle başlayan ve gelişimini tamamlayarak her aşamasında özel yaklaşımlarla beraber farklı antrenman yöntemlerinin öğretilmesi.

Dersin İçeriği

Antrenman ve tarihi gelişimi, Antrenmanın organizmaya etkisi, Yüklenme ve ilkeleri, Antrenman planlama, Uygulama, Yorgunluk ve toparlanma.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ANTRENMAN PLANLAMASI

Dersin Amacı

Dersim İçeriği

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA PROGRAM GELİŞTİRME

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

BESLENME VE EGZERSİZ

Dersin Amacı

İnsan ve sporcu beslenmesi ve şişmanlık , kilo kaybı ve egzersizin yaraları ve zararları ile sporcuların beslenmelerinin sportif performansa etkileri verilecek.

Dersin İçeriği

Bu derste beslenme kavramı , sporcuların beslenmesi ve beslenme ilkeleri enerji kaynakları ,beslenmenin sportif performansa etkisi, kilo ayarlama ,şişmanlık , müsabaka öncesi , sırası ve sonrası beslenme yöntemleri, sporcuların kalori ihtiyaçları ve egzersizin yararları ve zararları.

 

BİYOMEKANİK

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

ENGELLİLER İÇİN SPOR VE REHABİLİTASYON

Dersin Amacı

Ülke nüfusunun yaklaşık ’ünü oluşturan engellilerin topluma kazandırılması sosyal bir devletin asli görevlerindendir. Bu durum göz önüne alındığında beden eğitimcilerin bu özel sınıf ile ilgili donanımlı olmaları bir gereklilik olmaktadır.

Dersin İçeriği

Engelliliğin tanımı, engelliliğin sebepleri, engel türleri, zihinsel engelliler, fiziksel engelliler, ruhsal engelliler, otistikler, engellilerde spor.

 

SPOR FİZYOLOJİSİ

Dersin Amacı

Egzersizin insan organizmasını oluşturan sistemler üzerindeki etkisi, sistemlerin akut ve kronik egzersize uyumunun anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Fizyolojik kavramlar, Hücre fizyolojisi, İnsan organizmasını oluşturan tüm sistemlerin akut ve kronik egzersize uyumu, Yorgunluk mekanizmaları, Isı düzenleme mekanizmaları, Yükseklik antrenmanı, Su altı Fizyolojisi, Beslenme, Doping, Egzersiz testleri.

 

REKREATİF FAALİYETLER VE BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA SERBEST ZAM DEĞERLENDİRME

Dersin Amacı

Rekreatif faaliyetlerin beden eğitimi ve spor içinde yerini ve önemini belirleyerek serbest zamanda yapılacak etkinliklerin toplum açısından önemini ortaya koymaktır.

Dersin İçeriği

Rekreasyon faaliyetleri ile serbest zaman açısından beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin incelenmesi.

 

SPOR PSİKOLOJİSİ

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

SPOR BİYOMEKANİĞİ

Dersin Amacı ve İçeriği

Bu ders, insan anatomisi hakkında edinilen bilgiler ile temel mekanik kavramlarının bir sistem olarak insanın sportif performansı, sakatlık nedenleri ve korunma, spor ve egzersiz ekipmanları ve çevrenin fiziksel etkilerinin incelenmesini içerir.

 

SPOR SOSYOLOJİSİNDE ÖZEL YAKLAŞIMLAR

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

SPOR VE MEDYA İLİŞKİSİ

Dersin Amacı

Medya kavramını ve medya ile spor arasındaki ilişkileri inceleme.

Dersin İçeriği

Medyanın kurumsal ve işlevsel olarak ortaya konması, toplumsal görev ve
sorumlulukları, medya spor ilişkisi, medyanın spor kurumlarına ve olaylarına etkisi,
medyanın toplum kesimleri ve spora etkileri, sporun eğitimi, yaygınlaşmasına
katkıları, medyanın sporcu, gençlik, sosyalleşme, spor yöneticileri, sporda şiddet,
uluslar arası ilişkiler etkileri.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA PSİKOMOTOR GELİŞİM

Dersin Amacı

Çocuk gelişimi ve beden eğitiminin buna katkısı hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği

Doğum öncesi dönemden başlayarak çocuğun geçirmiş olduğu evrelerin takibinin yapılabilmesi ve çeşitli sapmalar karşısında erken müdahale için gerekli müracaat yerlerinin öğrenilmesi.

 

SPOR, TURIZM VE ÇEVRE

Dersin Amacı

Spor, turizm, çevre ve ekoturizmin ilkeleri, türleri ve animasyon hizmetlerinin turistik ürüne etkisi, turizm işletmelerinde animasyon konularında teorik düzeyde bilgi ve beceri kazandırmak.

Dersin İçeriği

Spor, Turizm ve Çevre ilişkisinin önemi, turizme katılımı etkileyen sosyo- ekonomik faktörler. Sporcu turizme katkıları spor turizminin geliştirilmesi.

 

SPORDA DOPİNG VE ERGOJENİK YARDIMLAR

Dersin Amacı

Doping amaçlı kullanılan ilaçların zararlı etkileri,spor yaralanmalarında kullanılan ilaçlar ve ergojenik maddelerin öğretilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Anabolizan steroidler,insan büyüme hormonu,Amfetaminler,Fenilpronoamin, Efedrin ve Amfetamin benzerleri, Kafein, Barbituratlar ve Benzodiazepinler, Alkol, Tütün ve uyuşturucu, Beta blokerler, Diüretikler, Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, Vitamin ve mineraller, Aminoasitler ve proteinler, Karnitin, Kreatin, ve fosfat yüklemesi, Kan dopingi.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA YETENEK SEÇİMİ

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

SPORDA İŞ TATMİNİ VE MOTİVASYON

Dersin Amacı ve İçeriği

Sporcuların çalışma ortamlarını iyileştirmek, motivasyonlarını sağlamak amacıyla içsel ve dışsal etkilerden olumsuz etkilenmeden iş tatminlerini sağlamak.

 

SPORDA SPONSORLUK

Dersin Amacı

Dersin İçeriği

 

TÜRKİYEDE SPOR TEŞKİLATININ YÖNETİM YAPISI

Dersin Amacı ve İçeriği

Türkiyenin yönetim yapısı ve bu yapı içindeki spor teşkilatları, gençlik ve spor genel müdürlüğü teşkilatı ve Türkiyedeki diğer spor kuruluşları teşkilatının incelenmesidir.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA KİNANTROPOMETRİ

Dersin Amacı ve İçeriği

Bu dersin amacı öğrencilerin kinantropometriyi vücut kompozisyonu ölçüm tekniklerini uygulatarak ve literatürdeki güncel yaklasımları tartışarak anlamalarını sağlamaktır.