Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü

Yabancı uyruklu öğrenci başvuruları her yarıyıl için başvuru takviminde belirlenen süre içinde “Yabancı Uyruklu Başvuru Formu” ile alınır.

   Başvuru sırasında sureti, kesin kayıt esnasında aslı veya onaylı sureti verilmesi gerekli evraklar:

  • Yabancı Uyruklu Başvuru Formu
  • Diploma veya mezuniyet belgesi (Tercüme edilmiş)
  • Not Döküm belgesi (Tercüme edilmiş)
  • Pasaport (Başvuruda) Öğrenim meşruhatlı giriş vizeli pasaport örneği (kesin kayıtta)
  • Türkçe yeterlik belgesi (var ise)
  • En az iki tane referans mektubu (Fen Bilimleri Enstitüsüne başvuran adaylar için)

a) Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı, tezli yüksek lisans ve doktora programları için Anabilim Dallarında görev yapan öğretim üyelerinin aktif danışmanlık yüküne göre Anabilim Dalı Başkanlıkları görüşü doğrultusunda belirlenen sayı ile veya aksi belirtilmemişse 1 Yüksek Lisans ve 1 Doktora kontenjanla sınırlıdır. Yabancı uyruklu öğrenci kabulünde ayrıca bir sınav yapılmaksızın, Başarı sıralaması; mezuniyet not ortalamaları esas alınarak EABD/EASD başkanlığının değerlendirmesi ve EYK kararı ile gerçekleşir. Öğrenci, her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Katkı Payını ödemekle yükümlüdür. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden burslu olduğunu belgeleyen öğrenciler katkı payı ödemekle yükümlü değildir.

b) Bir alt eğitimini Türkiye dışında tamamlayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarından ALES yada eşdeğer sayılan sınav belgesi şartı aranmaz. Kendi imkanları veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen Lisansüstü Eğitim Burslusu olarak kayıtları alınan Yüksek Lisans ve doktora programı öğrencilerinden bir alt eğitimini Türkiye’de tamamlayanlardan ALES sınavından en az 45 puan veya Yükseköğretim Kurumunun belirleyeceği uluslararası düzeyde kabul gören bir sınavdan eş değer puan almaları gerekmektedir.

c) Başvuran adayların lisans yada yüksek lisans not ortalaması “4”lük not sisteminde en az “2.50” olmak zorundadır.

d) Yüksek lisans ve Doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylarda yabancı dil şartı aranmaz.

e) Adaylar, yukarıda belirtilen belgeleri süresi içinde enstitüye vererek kesin kayıtlarını yaptırırlar.

f) Kendi imkanları ile veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen Lisansüstü Eğitim Burslusu olarak kayıtları alınan yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkçe yeterlik belgesi olmaması durumunda EYK kararı ile “Türkçe Hazırlık Sınıfı”na alınırlar. Türkçe hazırlık sınıfında başarılı olan öğrenciler lisansüstü programlardan ders almaya başlayabilir.