Enstitümüz özellikle Tezsiz yüksek lisans öğrencilerinden Ders çıkartma, ders ekleme vb. talepleri gelmektedir. Buna göre Enstitümüz İnternet sitesinde de Yönetmelik sekmesinde yer alan bilgilerde belirtilen usul ve esaslar aşağıdadır bunların dışında iş/işlem ve talepler karşılanamaz
Kayıt yenileme ve derse yazılma
MADDE 16– (1) Öğrencilerin lisansüstü programa ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın geçirdiği tüm yarıyıllar azami öğrenim süresine sayılır.
(2) Kayıt yenileyecek öğrenciler akademik takvimde belirtilen tarihlerde alması gereken zorunlu ve seçimlik derslere; tezli yüksek lisans ve doktora öğrencileri her dönem Uzmanlık Alan dersine yazılmak zorundadır.
(3) Öğrenciler her yarıyıl akademik takvimde belirlenen tarihlerde kayıtlı oldukları programın öğrenim sürelerini aşmaları durumunda katkı payı ve/veya öğrenim ücretini ödemek zorundadır.
Farklı enstitüden ve üniversiteden ders alma
MADDE 17– (1) Kayıtlı olduğu enstitüde açılmamış olmak kaydı ile farklı enstitüde açılmış olan lisansüstü derslere de yazılabilir.
(2)Farklı enstitüden ders alma işlemi, öğrencinin danışmanın uygun görüşü ve EABD/EASD Başkanının onayını içeren, “Farklı Enstitüden Ders Alma Formu” doldurulur ve EYK kararı ile Farklı Enstitüden Ders Alma işlemi gerçekleşir.
(3) Öğrenciler, kayıtlı olduğu enstitüden en az 6 ders almak koşulu ile ve farklı enstitülerden EYK kararı ile ders alarak da mezun olabilir. 10/20 (4) Danışmanın gerekçeli önerisi EABD Başkanın onayı ve EYK kararı ile kayıtlı olduğu enstitüden alınması gereken ders sayısı farklı olarak belirlenebilir
Tezsiz programlardan ve ikinci öğretim programlarından ders alma
MADDE 18– (1) Tezli Yüksek Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, Üniversite senatosunca Tezsiz yüksek lisans programları için belirlenen üçüncü yarıyıl ücreti ödemek kaydıyla Tezsiz Yüksek lisans programlarından danışman öğretim üyesinin uygun görüşü ve EYK kararı ile en fazla 2 ders alabilir.
(2)Tezli yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, Senato tarafından ikinci öğretim tezli yüksek lisans programları için belirlenen, üçüncü yarıyıl ve sonraki yarıyılların ücretini ödemek kaydıyla ikinci öğretim tezli yüksek lisans programlarından ders alabilirler.
(3)İkinci öğretim ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler farklı tezsiz yüksek lisans programlarından en fazla 3 ders alabilir. Zorunlu durumlarda alınabilecek ders sayısı EYK ile arttırılır.
(4)Doktora programı öğrencileri tezsiz yüksek lisans programlarından dersalamaz.
Derslerin açılması
MADDE 19- (1) Bir dersin bir yarıyılda açılabilmesi için o derse tezli yüksek lisans ve doktora programlarında; en az üç, tezsiz yüksek lisans programlarında; en az on beş öğrencinin kayıtlı olması gerekir. Bu şartın sağlanamadığı durumlarda EABD/EASD başkanlığının talebi ve EYK kararı ile o ders daha az öğrenci ile de açılabilir.
(2) Uzmanlık Alan dersinin ve Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Seminer dersinin bir yarıyılda açılabilmesi için o derse en az bir öğrencinin kayıtlı olması gerekir. Açılmayan ders yerine derse yazılma
MADDE 20– (1) Derse yazılma işlemleri sonunda akademik takvimde belirlenen tarihte açılan/açılmayan dersler ilgili enstitülerin internet sayfalarında ilan edilir.
(2)İlan edilen listelere göre açılmayan dersi bulunan öğrenciler açılan derslere akademik takvimde belirtilen tarihler arasında danışman onayı ile yazılır.
(3)Açılan derslerde değişiklik yapılamaz. Açılmayan ders yerine derse yazılma işlemini süresi içinde yapmayan öğrencilere mazeret hakkı verilmez.
(4)Danışmanın bulunmadığı zorunlu hallerde (yurt dışı görevlendirme, hastalık, idari izin) ilgili EABD/EASD başkanlığının onayı ile açılmayan ders yerine başka bir derse yazılma yapılabilir.